Hoofdstuk 11. XFree86

Inhoudsopgave
11.1. X Configuratie
11.2. Window manager

11.1. X Configuratie

De configuratie van XFree86 is opgeslagen in /etc/X11/XF86Config. Veel distributies leveren aparte configuratiegereedschappen voor X mee, maar Slackware Linux heeft alleen de standaardgereedschappen van XFree86. In de meeste gevallen kan X vrijwel automatisch geconfigureerd worden, soms is het nodig handmatig onderdelen in te stellen via /etc/X11/XF86Config.

Automatische configuratie

De XFree86 server heeft een optie om automatisch een configuratiebestand aan te maken. XFree86 zal alle modules voor grafische kaarten laden, proberen de hardware te detecteren en vervolgens een configuratiebestand te schrijven. Om XFree86 een configuratiebestand te laten schrijven voer je als root uit:

$ XFree86 -configure

Als X verder geen foutmeldingen geeft kan de gegenereerde configuratie naar de /etc/X11/ directory gekopieerd worden en kun je X starten om te proberen of de configuratie werkt:

$ cp /root/XF86Config /etc/X11/
$ startx

Interactieve configuratie

XFree86 bevat twee tools voor interactieve configuratie van X, xf86cfg en xf86config. xf86cfg zal proberen je videokaart automatisch te detecteren en start daarna de X omgeving met een configuratieprogramma waarmee u de gedetecteerde configuratie aan kunt passen. Soms kan het gebeuren dat xf86cfg in een videomodus overschakelt die niet door je monitor ondersteund wordt. In zo'n geval kan xf86cfg ook in textmodus gebruikt worden door het te starten met xf86cfg -textmode.

xf86config werkt anders dan de hiervoor besproken programma's, het detecteert namelijk geen hardware en zal daarom om alle details van uw hardware vragen. Als je nog geen ervaring hebt met het configureren van XFree86 is deze methode af te raden.

11.2. Window manager

De "look & feel" van XFree86 wordt bepaald door een zogenaamde window manager. Slackware bevat bijvoorbeeld de volgende veelgebruikte window managers:

Als je gewend bent een desktopomgeving te gebruiken, omdat je bijvoorbeeld van een andere distributie of een ander besturingssysteem overstapt naar Slackware zult u zich waarschijnlijk het beste thuisvoelen in KDE of GNOME. Toch is het aan te raden één van de lichtere windowmanagers te proberen. Ze zijn veel sneller, nemen minder geheugen in en de applicaties uit een desktop omgeving (bijvoorbeeld Konqueror of KMail) zijn uitstekend te gebruiken onder een andere window manager.

Onder Slackware kunt je het volgende commando uitvoeren om een window manager te selecteren:

$ xwmconfig

Dit configuratieprogramma zal de geïnstalleerde window managers tonen, waar ja vervolgens een keuze uit kunt maken. Door xwmconfig als root uit te voeren kunt ja de standaard windowmanager voor alle gebruikers selecteren.