Hoofdstuk 1. Een introductie tot Slackware Linux

Inhoudsopgave
1.1. Over dit boek
1.2. Wat is Linux?
1.3. Wat is GNU/Linux?
1.4. Wat is Slackware Linux?
1.5. Slackware Linux op CD-ROM

1.1. Over dit boek

Oorspronkelijk is dit boek begonnen als een project dat het doel had het Engelstalige boek "Slackware Essentials" te vertalen naar het Nederlands. Naarmate de vertaling vorderde kwamen we tot de conclusie dat het om verschillende redenen verstandiger was helemaal opnieuw te beginnen en zelf een boek te schrijven, "Het Slackware Handboek".

Het Slackware Handboek is geschreven door Daniël de Kok en Paul Beurskens en is vrij beschikbaar onder de GNU Free Documentation License. Het boek is continu in ontwikkeling, niet alleen om bij te blijven met de nieuwste Slackware versies, maar ook om de documentatie te verfijnen en, waar nodig, uit te breiden. De nieuwste versie is te vinden op: http://slackbeginselen.sourceforge.net/

We wensen iedereen veel plezier met Slackware Linux en dit boek!

1.2. Wat is Linux?

Linux is een Unix-achtige kernel die geschreven is door Linus Torvalds en andere ontwikkelaars die verbonden zijn via het internet. Linux werkt op veel verschillende architecturen, waaronder de IA32, IA64, Alpha, m68k, SPARC en PowerPC platformen. Meer informatie en de nieuwste kernel is te vinden op: http://www.kernel.org

Linux wordt vaak verward met het GNU/Linux systeem. Linux is alleen een kernel, geen compleet besturingssysteem. GNU/Linux is het GNU besturinssysteem met de Linux kernel zoals in de volgende sectie te lezen is.

1.3. Wat is GNU/Linux?

Richard Stallman is begin jaren '80 begonnen met het ambitieuze project een vrij Unix-achtig besturingssysteem te schrijven. De naam van dit besturingssysteem is GNU (GNU is Not Unix). Begin jaren '90 waren alle belangerijke onderdelen van dit systeem geschreven behalve de kernel die HURD zou gaan heten. HURD bestaat uit een aantal servers die Unix-achtige kernelfunctionaliteit bieden en draaien onder Mach. Begin jaren '90 moest men echter eerst wachten tot de broncodes van Mach vrijgegeven werden. In de tussentijd heeft Linus het gat in het GNU systeem opgevuld met de Linux kernel. GNU/Linux verwijst dus naar het GNU systeem met de Linux kernel. Inmiddels is HURD ook een werkende kernel en bestaat er ook het GNU/Hurd systeem, het Debian project heeft zelfs een versie van het GNU besturinssysteem gemaakt dat met de NetBSD kernel werkt. Omdat GNU een belangerijk deel vormt van de meeste distributies zouden we eigenlijk over "GNU/Linux distributies" moeten spreken in plaats van "Linux distributies".

1.4. Wat is Slackware Linux?

Slackware Linux is een GNU/Linux distributie die hoofdzakelijk onderhouden en ontwikkeld wordt door Patrick Volkerding. Een verschil met andere distributies is dat Slackware het zogenaamde KISS (keep it simple stupid) principe volgt. Dat betekent dat grafische tools om het systeem te configureren ontbreken. In het begin kan de configuratie van het systeem daarom wat moeilijk zijn voor beginners, maar gevorderde gebruikers houden van de transparantie en flexibiliteit die deze benadering biedt. Bovendien leer je met Slackware Linux tot op de bodem kennen.

Een ander opvallend aspect van Slackware Linux sluit op het KISS principe aan: Slackware gebruikt niet een packagemanager als RPM. De packages in de distributie zelf zijn normale tgz (tar/gzip) bestanden met soms een extra installatiescript. Tgz is voor gevorderde gebruikers veel krachtiger dan RPM en vermijdt onzinnige dependancyproblemen die met RPM soms de orde van de dag zijn. Een eigenschap die ook vaak genoemd is zijn de BSD-stijl initialisatiescripts van Slackware Linux. Dit betekent dat er voor elk runlevel/taak één initialisatiescript is in plaats van een script voor elke daemon. Hierdoor is het systeem erg snel en flexibel in te stellen zonder dat je eerst zelf init scripts moet gaan schrijven.

De software in Slackware Linux is met zo weinig mogelijk veranderingen gecompileerd. Hierdoor kunt u in Slackware veel algemene documentatie gebruiken en hoeft u vaak niet op zoek naar distributiespecifieke informatie.

1.5. Slackware Linux op CD-ROM

Slackware Linux is op een aantal plaatsen op CD-ROM te krijgen. Hierbij is het belangerijk onderscheid te maken tussen de officieële CD-ROM set, waarvan een deel van de opbrengst ten goede komt aan de ontwikkeling van Slackware Linux, en goedkope kopieën. Voor veel studenten en mensen met weinig geld is een Slackware CD-ROM voor een paar Euro erg aantrekkelijk, maar in andere gevallen is het aan te raden de officieële CD-ROM set te kopen.

NedSlack houdt een lijst bij van verschillende Slackware leveranciers, inclusief een overzicht van de prijzen. Kijk voor meer informatie op http://www.nedslack.org/. De Slackware Linux Store is te vinden op http://store.slackware.com/.