Hoofdstuk 3. De installatie van Slackware Linux

Inhoudsopgave
3.1. De installatie CD-ROM starten
3.2. Partitionering van de harde schijf
3.3. Slackware installeren en configureren

3.1. De installatie CD-ROM starten

De eenvoudigste methode om de installatie te starten is via de installatie CD-ROM. De Slackware installatie CD-ROM is een bootable CD, dat wil zeggen dat de BIOS de CD kan booten net als het bijvoorbeeld een diskette boot. De meeste moderne systemen hebben een BIOS die vanaf CD-ROM kan booten.

Als de CD niet start waneer je het in de CD-ROM speler van je computer hebt tijdens het starten van de computer staat de boot volgorde in de BIOS waarschijnlijk fout. Ga naar het BIOS menu (dit gebeurt meestal door de "del" of "esc" toets in te drukken bij het verschijnen van de BIOS startup tijdens het starten van het systeem) en controleer of CD-ROM vooraan staat in de bootvolgorde. Als de CD-ROM een SCSI CD-ROM is kan het nodig zijn de bootvolgorde in de SCSI BIOS in te stellen in plaats van de systeem-BIOS. Lees de handleiding van de SCSI kaart voor meer informatie.

Na het starten zal gevraagd worden of je een nationaal toetsenbord hebt. De meeste computers hebben gewoon een US/International toetsenbord, en volstaat het <enter> in te drukken bij deze vraag. Vervolgens verschijnt een login prompt. Log hier in als 'root', er zal niet om een wachtwoord gevraagd worden. Na het inloggen verschijnt de shell en kunt je aan de slag met het installeren van het systeem. De installatie zal hierna kort uitgelegd worden.

3.2. Partitionering van de harde schijf

Voor het installeren van Slackware Linux heb je minimaal één partitie nodig en bij voorkeur ook een swap partitie, vooral als je weinig geheugen hebt. Om partities aan te kunnen maken moet er vrije ruimte op de schijf zijn (let op: dit is iets anders dan vrije ruimte op een andere partitie). Er zijn verschillende programma's die bestaande partities kunnen verkleinen, FIPS kan alleen FAT partities verkleinen. Partition Magic kan ook andere types partities verkleinen, maar is niet gratis. Mensen die meer expertise hebben zullen DFSee waarderen wegens via commando-gestuurde interface en het ongekend grote aantal mogelijkheden. DFSee is shareware.

Nadat de Slackware Linux CD-ROM gestart is en je bij de shell aangeland bent heb je twee partitioneringsprogramma's tot je beschikking, fdisk en cfdisk. cfdisk is door de menuinterface het eenvoudigst en zal hier besproken worden. Als je de eerste hardeschijf gaat partitioneren kunt u cfdisk simpelweg starten met cfdisk, wanneer je een andere hardeschijf wilt partitioneren of een SCSI schijf dan moet je de device die u wilt partitioneren meegeven aan cfdisk (cfdisk /dev/device). Een ATA hardeschijf wordt in Linux aangegeven met /dev/hdn waarin "n" vervangen wordt met een letter, zo is /dev/hda de "primary master" en /dev/hdd de "secundary slave". SCSI schijven worden aangegeven met /dev/sdn waarin "n" vervangen wordt met de letter van de schijf (1e SCSI schijf = a, 4e SCSI schijf = d).

Na het starten van cfdisk verschijnt er een lijst van parities op je schijf en de hoeveelheid vrije ruimte. Je kunt een partitie of vrije ruimte selecteren met de omhoog/beneden cursortoetsen. Onderin het scherm staat een reeks commando's die je kunt selecteren met de links/rechts cursortoetsen. Een commando is uit te voeren met de <enter> toets.

U kunt een Linux partitie aanmaken door "Free Space" te selecteren en vervolgens "New" te kiezen uit de opties onderin het scherm. Daarna kun je kiezen of je een primaire of logische partitie wilt aanmaken. Het aantal primaire partities is beperkt tot vier. Linux kan zowel op een primaire als logische partitie geïnstalleerd worden. Als je andere besturingssystemen naast Slackware Linux gaat installeren die per sé op een primaire partitie moeten staan, dan is het verstandig Slackware Linux op een logische partitie te installeren. De aangemaakte partitie krijgt automatisch het typenummer van een Linux partitie meer, dus je hoeft het type partitie niet te veranderen.

Het maken van een swap partitie gaat op dezelfde wijze als een normale partitie, maar daarna moet het type van de partitie bijgesteld worden. De grootte van een swap partitie is afhankelijk van je eigen behoeften, de swap partitie wordt als geheugen gebruikt voor programma's als het RAM geheugen vol is. Als je een grote harde schijf hebt kan het geen kwaad om een partitie van 256MB of 512MB te maken, dan weet je zeker dat je (vrijwel) nooit te weinig geheugen zult hebben voor het laden van programma's. Na het aanmaken van een partitie kun je het type veranderen in "Linux Swap" door "Type" te selecteren in het menu onderin het scherm. Vervolgens kun je het typenummer van de partitie intikken, voor Linux Swap is dit 83. Normaliter zal er al 83 staan en voldoet het drukken op de <enter> toets.

Als je tevreden bent met de paritionering kun je het definitief opslaan op de schijf met de "Write" optie. Deze operatie moet bevestigd worden door "yes" te tikken. Vervolgens kun je cfdisk verlaten met behulp van de "Quit" optie. Het is verstandig de computer te herstarten voordat je aan de installatie begint, zodat de partitieveranderingen goed doorgevoerd worden. Druk op <ctrl> + <alt> + <del> om Linux af te sluiten en de computer te herstarten.

3.3. Slackware installeren en configureren

De Slackware Linux installatie kan gestart worden door setup uit te voeren in de shell die verschijnt na het inloggen op de installatie CD-ROM. Setup presenteert een menu met een aantal opties. In principe moeten al deze onderdelen doorlopen worden voor een volledige installatie, maar na het afsluiten van een onderdeel zal setup vragen of je verder wilt gaan met het volgende onderdeel.

Het eerste installatieonderdeel is "ADDSWAP". Setup zal kijken welke partitie van het type "Linux Swap" is en vervolgens vragen of je deze partitie wilt activeren.

Daarna volgt "TARGET", waarmee je de partities waarop je Slackware wilt installeren kunt initialiseren en mounten voor de installatie. Setup toont in dit onderdeel alle partities die het type "Linux native" hebben. Wanneer je een partitie selecteert zal setup vragen of je de partitie wilt formatteren. Als je "yes" selecteert zal een lijst van typen bestandssystemen volgen. Normaliter zijn dit ext2, ext3 en reiserfs. Ext2 is al vele jaren het standaard bestandssysteem voor Linux, het nadeel is dat het geen journaling mogelijkheden heeft. Een journal is een bestand of een gebied op de hardeschijf waarin alle schijfbewerkingen geregistreerd worden zodat na een crash het bestandssysteem snel weer consistent gemaakt kan worden. Ext3 is Ext2 met een journaling extentie die journaling van zowel metadata als data ondersteunt. Reiserfs is een nieuw bestandssysteem, het biedt naast metadata journaling ook balanced trees en is daardoor sneller bij veel schijfoperaties, met name bij het werken met grote hoeveelheden kleine bestanden. Een nadeel is dat het, omdat het jonger is, iets minder betrouwbaar is dan Ext2 en Ext3. Als je stabiliteit en snelle herstelling na een crash wilt is Ext3 waarschijnlijk de beste keuze. Als er veel schijfbewerkingen plaats gaan vinden op het systeem (bijvoorbeeld als het als databaseserver gaat functioneren) is reiserfs een goede keuze.

Na het initialiseren van een partitie vraagt setup op welke lokatie (in de uiteindelijke directorystructuur) de partitie gemount moet worden. De hoofdpartitie moet op de root directory (/) gemount worden. Als je aparte parities voor bepaalde directories heeft (bijvoorbeeld /home, /usr, /tmp en /var) kun je ze op dit moment mounten. Nadat u alle partities geïnitialiseerd en gemount heeft kun je verder gaan door "Continue" te selecteren.

Het volgende onderdeel is "SOURCE". Hiermee kun je instellen vanaf welk medium je Slackware wilt installeren. Keuzes zijn onder andere vanaf CD-ROM, via NFS en via een vantervoren gemounte directory. Het meest frequent wordt er vanaf CD-ROM geïnstalleerd, dus dat zal hier behandeld worden. Wanneer u CD-ROM hebt geselecteerd zal gevraagd worden of je automatisch (auto) wilt laten detecteren in welk CD-ROM station de Slackware CD-ROM geplaatst is of handmatig. "Auto" zal alle CD-ROM drives doorzoeken en kijken of de directory /slackware op de CD staat. Als u voor "Manual" heeft gekozen dan toont setup een lijst van devices. Selecteer de device met de Slackware Install CD-ROM.

In de "SELECT" optie kun je aangeven uit welke disksets je packages wilt gaan installeren. Bij elke diskset staat in een korte beschrijving aangegeven wat je in elke diskset kunt vinden.

Daarna volgt het "INSTALL" onderdeel. Het zal eerst vragen op welke manier je wilt installeren. Voor de meeste installaties komen "full", "menu" of "expert" in aanmerking. "Full" zal alle packages in de geselecteerde disksets installeren. Dit is een eenvoudige manier van installeren. Het nadeel is dat het erg veel schijfruimte kan kosten en dat er misschien packages op het systeem geïnstalleerd worden die je toch niet gaat gebruiken. De "menu" optie vraagt per diskset welke packages je wilt installeren, "required" packages worden niet getoond omdat deze zowiezo geïnstalleerd worden, "recommended" packages staan standaard aangevinkt, "optional" packages niet. De "expert" methode is hetzelfde als "menu", maar je kunt "required" packages ook selecteren/deselecteren. De "newbie" optie installeert alle "required" packages, maar vraagt bij elke andere package of je het wilt installeren. Deze optie kan interessant zijn voor beginners omdat het voor elke package een lange beschrijving toont, maar het maakt de installatie een lang proces en dat kan het heel erg vervelend maken. De "custom" en "tagpath" methodes zijn voor installaties waarbij aangepaste tagfiles gebruikt worden (wordt over het algemeen alleen gebruikt door gevorderde Slackware gebruikers).

Het laatste onderdeel, "CONFIGURE", loopt een aantal configuratieprogramma's door om onder andere LILO, het netwerk en muisondersteuning voor de console in te stellen. Deze programma's zijn goed van commentaar voorzien en vormen meestal geen obstakel bij de installatie.